Japans kultur: Forunderlig og fascinerende

Mange danskere rejser hvert år til Japan for opleve landets storslået natur, byliv og kultur, der adskiller sig fra det, vi kender derhjemme. 

Blandt andet Japans kultur er til stor fascination for mange besøgende. 

Herunder kan du blive klogere på den japanske kulturs rodfæstelse, de mange traditioner og festivaler samt landets stærke mad- og måltidskultur.  

Kulturel påvirkning fra Kina 

Kineserne har haft stor påvirkning på den japanske kultur. Bevæger vi os tilbage til 400-tallet, begyndte japanerne at søge inspiration hos kineserne og deres måde at indrette deres samfund, udtrykke sig kunstnerisk og bygge på. 

Kontakten med kinesisk kultur betød, at japanerne overtog den kinesiske skrift kanji og videreudviklede de kinesiske tegn ved at tilføre lydalfabeterne katakana og hiragana

Desuden betød den kinesiske indflydelse, at Japan i 600-tallet begyndte at praktisere buddhismen nogle steder i landet. Det var dog først i 1100-1200-tallet, at buddhismen for alvor blev budt velkommen af det japanske folk. 

Siden blev mange buddhistiske skoler opført - nogle med oprindelse i Kina og andre originalt fra Japan. 

I dag udgør buddhismen sammen med shinto de to primære trosretninger i Japan. 

Traditioner og højtider

Japans kultur indebærer traditioner og højtider, som er meget anderledes end dem, vi har i Danmark. 

Mange højtider i Japan stammer fra den gamle naturreligion shinto. Derudover eksisterer der traditioner fra buddhismen og de gamle kinesiske legender. 

Oplev japanske festivaler året rundt 

I Japan er der et væld af lokale festivaler. Festivalerne kaldes matsuri og fejres året rundt med afsæt i forskellige begivenheder, som går langt tilbage i historien. F.eks fejres såning af ris eller den årlige høst ved lokale templer og andre shinto-helligdomme. 

Festivalerne byder både på lækre japanske specialiteter, underholdning for store og små og ofte også et flot fyrværkerishow. 

Herunder får du en oversigt over de vigtigste nationale hellig- og mærkedage samt landsdækkende festivaler:

 

Nytår (o-shogatsu): 31. december - 3. januar  Myndighedsdag (seijin no hi): 2. januar  Bønnekastningsfestival (setsubun): 3. februar  Valentine’s Day (Barentaindē): 14. februar Pigernes dag (hinamatsuri): 3. marts Hanami (Beundring af kirsebærblomster): slut marts / start april  Buddhas fødselsdag (hannamatsuri): 8. april Det grønnes dag (midori no hi): 4. maj  Børnenes Dag (kodomo no hi): 5. maj Stjernefestival (tanabata): 7. juli Bjergets dag (yama no hi): 11. august  Oh-Bon (De dødes festival): 13.-15. august (13.-15. juli nogle steder i landet) Sportens dag (taiku no hi): 2. oktober  Kulturens dag (bunka no no hi): 3. november  Shichi-go-san (7-5-3 festival): 15. november  Koyo (beundring af efterårsløv): Slut november  Juleaften (Kurisumasuīvu): 24. december

Nytår: Den helligste tid 

Nytår i Japan er ikke som nytår i Danmark. Det japanske nytår (o-shogatsu) strækker sig fra den 31. december til den 3. januar og er en af de helligste tider i Japan. 

Modsat de festlige begivenheder, der finder sted nytårsnat og ud til den lyse morgen i Danmark, går man mere stille til værks i Japan. Nytårsmorgen har japanerne nemlig tradition for at bevæge sig ud og overvære årets første solopgang. 

Templer og helligdomme holder døgnåbent nytårsnat, så japanerne kan komme og bede for det nye år iført deres smukkeste kimonoer. Traditionen kaldes hatsumode eller hatsumairi og betyder “det første bede-besøg”. 

Nytårsdagene bruges sammen med familie og venner. Her får børn pengegaver (toshi-dama) af de ældre familiemedlemmer, og der bliver typisk serveret sechi-ryori, som er et festmåltid bestående af en masse små retter. Disse små retter har alle en symbolsk betydning - f.eks. lange nudler for et langt liv og æg for rigdom. 

Man kan sammenligne det japanske nytår med den danske jul - en højtid med fokus på samvær, god mad og gaver. I nytårsdagene vil mange butikker desuden være lukket frem til den 4. januar.  

Jul: Japans romantiske højtid 

Er man i Japan under jul og nytår, skal man ikke blot forvente et noget anderledes nytår. Også julen er en højtid, der afviger meget fra den, vi kender i Danmark. 

Ved første øjekast kan december i Japan virke velkendt med julepynt i alle butiksvinduer og store flotte juletræer, der lyser op. 

Japanernes glæde for pynt og pragt snyder dog. Fejringen består nemlig i et mindre setup uden gaver og nævneværdige traditioner -  som regel med en middag med kylling og en flødeskumsdækket sandkage - en såkaldt Christmas Cake

Den 25. december vil du opleve, at julelandskabet af pynt bliver skiftet ud med nytårsdekorationer så langt øjet rækker, heriblandt gran, bambus og drager. 

Selvom julen ikke har samme betydning som derhjemme, er det en af de mest romantiske højtider i Japan. Det bliver anset som en anledning for kærestepar til at fejre kærligheden. Faktisk er julen i Japan mere romantisk end den amerikanske mærkedag, Valentinsdag. 

Japansk mad og måltider: Velsmag og høflighedskultur

Maden er en stor del af den enkelte japaners DNA, og de japanske madtraditioner er gennem århundrede blevet udviklet og forbedret. 

Det er også den karakteristiske madkultur, der gør Solens Rige til et attraktivt turistmål. 

I Japan er friske råvarer omdrejningspunktet for de lækre specialiteter, som serveres på ethvert gadehjørne såvel som i private hjem. Overalt finder du traditionelle detailmarkeder, hvor der handles et utal af friske råvarer.

Det japanske køkken bestod oprindeligt af ris, misosuppe, syltede grøntsager og urter. I dag fylder proteinerne mere, og karakteristisk for de japanske retter er unægteligt velsmag og fuld smæk på umamien.

Etikette omkring måltidet 

Før du tager på gourmetrejse til Japan, er det en god idé at sætte sig ind i de kulturelle koder, der er omkring måltidspraksis. 

For japanerne indtager ikke blot andet mad end i Danmark, de spiser også på en anden måde.

Nedenfor får du 8 gode råd, når du skal nyde et godt måltid i Japan. 

Træn spisepinde-teknikken inden du tager afsted  

Det kommer nok ikke som en stor overraskelse, at man spiser med spisepinde i Japan. Du skal derfor være opmærksom på, at det nogle steder kan være yderst vanskeligt at få fat i kniv og gaffel. 

Derfor kan du ligeså godt øve teknikken med pindene på forhånd. På den måde får du også den mest autentiske spiseoplevelse. 

Brug spisepinde-holderen

I Japan, så vel som resten af Asien, er det et stort no go at lade sine spisepinde stå oprejst i en risskål. Det siges at bringe uheld, hvis du gør det under en normal middag, da det i Japan er et ritual at have en skål ris med to spisepinde stående til begravelser. 

Brug derfor holderen til spisepinde, der er placeret ved siden af din skål. 

Del aldrig din mad med andre med dine spisepinde

Får I lyst til at smage hinandens mad, mens i deler et dejligt måltid sammen? Brug i så fald ikke jeres spisepinde til at videregive maden. Brug i stedet skeen. 

Igen handler det om de japanske begravelser, da man har tradition for at sende et stykke knogle rundt fra person til person med spisepinde. 

Undgå at lægge dine spisepinde i et kryds 

Spisepinde placeret i et kryds betyder død i Kina. Det har ikke samme betydning i Japan, men det vil stadig blive anset som uhøfligt. Derfor bør du undgå dette. 

Bestil kun den mængde, du kan spise 

I Japan sætter kokkene pris på, at du spiser op. Du skal selvfølgelig ikke proppe dig, hvis du er mæt eller ikke bryder dig om maden, men forsøg at bestil en portion, du ved, du kan spise. 

Det er okay at slubre 

I Danmark ville det være enormt uhøfligt at slubre på en restaurant. Sådan er det ikke i Japan. Bliv derfor ikke irriteret, hvis dem ved siden af spiser lidt højlydt. 

Hold dig ikke tilbage med at slubre, når du spiser ramen. Det viser blot, at du nyder din mad, og det skulle efter sigende give en bedre smagsoplevelse. 

Læg ikke drikkepenge

Drikkepenge er ikke en del af den japanske kultur. Lægger du drikkepenge, vil tjeneren forsøge at give dig dem tilbage. 

Spis ikke på farten 

Det anses som uhøfligt at spise mad på farten. Dette gælder dog ikke i langdistancetog som Shinkansen. 

Vi hjælper dig med at blive klogere på Japans kultur 

Hos Japan Rejser ønsker vi at klæde dig så godt på som muligt, inden du sætter dig på et fly til Japan. 

Vi står gerne til rådighed, hvis du ønsker flere tips og tricks til at opleve de mange kulturelle højdepunkter i løbet af året eller den fantastiske madkultur. 

Ønsker du at blive klogere på, hvordan du gebærder dig som en høflig turist, kan du læse meget mere om do’s and don’ts her. 

VIL DU HØRE MERE OM KYOTO?

53 89 39 90info@japan-rejser.dk